Kattköp

Att tänka på inför.. 
Innan man överväger att köpa katt kan det vara bra att tänka till några gånger.
Det första är att du bör tänka dig minst 15 år framåt i tiden, för det är nämligen så länge en katt brukar leva. Vad har du för framtidsplaner? Kan du involvera en katt i den ekvationen?
Det andra du behöver ta dig en funderare över är om du har tiden. Katter älskar människans sällskap och ska inte bli lämnade hela dagar ensamna. Jobbar du mycket och sällan är hemma är det inte schysst mot en katt. Jobbar du många timmar finns det såklart några lösningar som kan få det att ändå funka. Det kan vara att köpa katten en kompis så att den får sällskap under de timmarna du ej är hemma. Du kan innan du går hemifrån leka/aktivera katten så den känner sig nöjd fysiskt/mentalt och sover skönt tills du kommer hem igen. Du kan också be någon att gå hem till dig, leka och gosa med katten så den inte blir själv allt för länge. Katten ska du se som en kär familjemedlem och behandla den därefter!
Katter är inte heller gratis. Utöver inköpspriset kan en månadskostnad för en katt ligga på +/- 1000kr. Denna summa bör du räkna med. I den beräkningen ingår då (cirka priser): försäkring 200kr, mat 300kr, sand 200kr, annat 100-300kr så som leksaker, godis, veterinärbesök och/eller andra nödvändigheter som katten behöver.

Inköpslista..
I listan nedan står allt du behöver införskaffa innan du får hem din katt!
-Matskålar (keramik eller rostfritt stål. Ej plast)
-Kattmat (torrfoder & blötmat)
-Sandlådor & Spadar (gärna två st/en katt)
-Kattsand
-Klösmöbel/Katträd
-Leksaker (i olika material och former)
-Transportbur samt något mjukt att lägga i buren
-Pälsvårdsverktyg osv. (kam, klosax, tandborste)
-Schampoo & Balsam (framtaget för djur)
Annat som är bra att ha..
-Kattbädd
-Koppel & sele 
-Pälsvårdsprodukter 
-Bajspåsar eller Litter locker
-Eye Envy (TIPS!)
-Feliway (vid behov)
-Övrigt= bomullspads, topz, klädrollers, kattgräs, myntaspray, öronrengöring
-Första hjälpen kit= skyddskrage, självhäftande bandage, klorhexidin, "stop och blöda" vid kloklipp, något mot diarre och dålig mage (fortiflora), festingplockare osv.

Så här går det till..
Är du intresserad av en utav mina kattungar så tas första kontakten via mail lisastjarnstrom@live.se 
Jag vill då veta: Vem du är.. Ålder? Familj? Boende? Andra djur i hemmet? Tidigare erfarenhet av katt eller rasen perser? Och till sist, vad kan du erbjuda min kattunge för hem? Sedan kan du såklart skriva annan info som kan vara bra för mig att veta.

När jag känner att just DU är rätt köpare till en av mina sötnosar så kan vi boka in ett besök (tidigast när kattungarna är 5v). Bor du långt ifrån eller helt enkelt inte har möjlighet att komma på ett besök innan kattungen är leveransklar så är det inget måste. Kommer dock inte att ha något "öppet hus" här utan enbart bokade besök med kattungeköparna är det som gäller.
Från det att kattungarna blivit 5v kan de Tingas mot en handpenning på 3000kr (som ej återfås vid ånger).
Ett Tingningsavtal skrivs där det står vilken katt det gäller samt underskrifter från uppfödaren och köparen. 

Vid leverans är kattungen:
-Minst 12 veckor
-Registrerad med stamtavla i SVERAK
-ID-märkt med chip
-Dubbelvaccinerad
-Veterinärbesiktad (intyg ej äldre än 7 dagar)
-Försäkrad (som kan övertas)
-Avmaskad vid behov
-PKD-fri!

Kattungarna är också vana vid bad, ögon/pälsvård och kloklippning.
Överlåtelseavtal/Köpeavtal skrivs med kattens, uppfödarens och köparens alla uppgifter. 
Resterande summa på kattungen betalas (handpenning avdragen). Inga avbetalningar!

Vid leverans får ni med:
-Alla viktiga papper (stamtavla, överlåtelseavtal, vaccinationshäfte, besiktningsintyg samt infoblad)
-Mat som kattungen är van att äta
-Filt med mammakatts lukt
-Kattungepaket från Royal Canin
-Lite roliga leksaker!

Nu är katten din.. 
Förberedelser: Jag önskar att du har kattungens hemkomst helt planerad. T.ex. att du i förväg tar ut ledighet om så behövs. Allt för att du och katten ska få de bästa förutsättningarna för den bästa möjliga starten. Så att ni kan lära känna varandra i lugn och ro samt kunna skapa ett starkt band tillsammans.
Innan du får hem din nya lilla familjemedlem kan det vara bra att du går igenom din bostad och Kattungesäkrar. Helt enkelt fixa i ordning, ställa fram matskålar, toalådor, klös och leksaker osv. Så allt är klart inför att kattungen ska komma hem.
Nedan är en liten varnings-lista på saker man kanske inte tänker på kan vara farligt för en kattunge:
-Ta bort giftiga blommor (googla vilka)
-Snören/Sladdar
-Stäng toalocket  
-Tvättmaskin/Spis
Tänkt på att kattungar kan ta sig upp på varma spisar eller krypa in i en öppen tvättmaskin. De kan också ta sig igenom små glipor så ha inte fönstret öppet såpass att kattungen kan slinka ut. Persiennsnören är bra om man kan knyta upp. Låt inte heller din katt leka utan uppsikt med vissa saker såsom: snören (trassla in sig), sladdar (elstöt), hårsnoddar eller små föremål (svälja). 
Hemkomsten: Väl hemma kan ni låta kattungen sitta i sin transportbur en stund för att kanalisera sig och bli bekant med alla nya lukter som finns där. Efter några minuter kan ni öppna burdörren och låta kattungen få smyga omkring själv och nosa lite. Viktigt att sedan visa vart toalådan finns (det kan ha varit en lång resa utan att kattungen kunnat göra sina behov). Visa också vart mat och vatten finns. Ha sedan bara en riktigt härlig första dag tillsammans med lite lek, mys och vilostunder! 
Långsam introduktion: Har ni redan en katt/flera katter i hushållet gör ni på samma sätt som ovan. Låt då er katt komma fram och nosa på kattungen när den fortfarande sitter i sin transportbur. De är lika nya och främmande för varandra. Testa sedan att öppna burdörren så de kan få nosa på varandra. Det brukar till en början morras och fräsas en del vilket är helt normalt i detta läget! Det brukar lugna ner sig efter några dagar, eller ibland efter några timmar, det är såklart väldigt individuellt. Håll bara koll på de båda katterna så de inte ryker ihop. Ni kan då behöva separera katterna och köra en längre introduktion. Men med lite lugn och tålamod ska allt gå bra.
De första dagarna/veckan: Vissa kattungar känner sig hemma direkt medan andra kan behöva lite längre tid på sig. Första veckan är som en "installationsvecka". Ni ska då börja lära känna varandra och få in lite nya rutiner tillsammans. Ta det bara varsamt men framförallt njut av att din lilla älskling äntligen är hemma!

Mitt viktigaste motto med katter i allmänhet är Lugn & Tålamod. Ha det alltid i minnet! 

Detta är lite tips från mig på hur ni kan tänka och göra när ni får hem er nya lilla familjemedlem. Har ni andra erfarenheter (katt sedan tidigare) och gjort på annat vis så går det givetvis bra att göra så.
Detta har fungerat bra hos mig! Självklart kan ni också höra av er till mig om ni undrar något när ni väl är hemma.

Kastrering, vaccinering osv. 
När kattungen är mellan 6-8 månader ska den kastreras och ett kvitto ska sedan visas upp för mig att det är gjort.
Katten ska vaccineras en gång var eller vartannat år (efter veterinärens rekommendationer).

Givetvis får den som vill livslång support från mig!

Lisa Stjärnström
Alla rättigheter reserverade 2018
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång